Protetik/kronor, broar och proteser

Hos oss får du hjälp med:

Att ersätta tandförluster/fylla tandluckor med nya tänder.
Protetiska ersättningar för förlorade tänder pga. parodontit (tandlossning), trauma (olycksfallsskada) eller annan tandförlust med:

  • kronor och broar på egna tänder
  • kronor och broar/proteser på implantat
  • avtagbara proteser
  • skalfasader/porslinskronor

Bettrehabilitering av gravt skadade bett med omfattande tuggsvårigheter.
Tandslitagebett – kronförse ”nötta” tänder pga tandgnissling, ätstörning eller andra mineralisationsskador
Problem med gamla kronor/broar/proteser/implantatkonstruktioner
Terapiplaneringar och behandlingsplaner

Undersökning: En omfattande första undersökning görs med röntgen, foto och vid behov studiemodeller. Du som patient har möjligheten att komma med önskemål och synpunkter inför din kommande behandling. Därefter får Du ett individuellt behandlingsförslag och en kostnadsberäkning på den vård som du och din tandläkare önskar hjälp med.
Du som patient är givetvis välkommen hit även utan remiss om du har några problem och frågeställningar angående kronor, broar (bryggor), proteser eller implantat-konstruktioner. Vår målsättning är att all behandling sker i lugn, harmonisk miljö och är smärtfri samt att du som patient har möjlighet att vara delaktig i behandlingen. Vårt team har stor kompetens och lång erfarenhet att utföra komplicerade behandlingar även för dig som är tandvårdsrädd. Du får under behandlingen ligga i en skön behandlingsstol med Tempur-madrass. Vi utför alla typer av protetiska behandlingar med fastsittande tänder i form av kronor, broar på egna tänder och/eller implantat samt avtagbara lösningar med olika typer av proteser. Vi använder oss enbart av svenska tandtekniska laboratorier.

Ersättning av tandförlust med Implantat: Implantat kan ersätta en enstaka tand (singelimplantat), flera tänder i rad (delimplantat) och en hel käke ( hel käksimplantat).  Det är konstgjorda ”tandrötter” i titan; sk. titanfixturer, vilka opereras in i käkbenet på Aurakliniken. Efter inläkningen av fixturen i käken framställer vi eller din egen tandläkare de färdiga tänderna (kronor/broar-overdentures) på implantaten efter avtryck och individuella inprovningar.  Om möjligt skruvas implantatkronorna/ broarna på plats i munnen på dina inopererade fixturer, vilket ger en större möjlighet till framtida justeringar och reparatur efter slitage. I undantagsfall cementeras kronorna/broarna på individuella distanser.

Kronor: Kronor används för att bygga upp spruckna, avslagna och missfärgade tänder eller för att estetiskt förbättra och förstärka tänder som har många och stora fyllningar. Kronorna framställs individuellt så att de passar perfekt till dina tänder, och fungerar som ett skal, vilket cementeras fast över din egen tand. Kronor i framtandsområdet görs idag nästan uteslutande av porslin, för att bäst efterlikna egna naturliga tänder. En krona kan även tillverkas i Zirkonia som är ett starkare helkeramiskt alternativ eller i metallbundet porslin, ibland enbart i metall eller Zirkonia utan porslin för dig med stora tuggkrafter och där hållbarheten har högsta prioritet.

Porslinsfyllningar: Istället för vanliga fyllningar kan man nästan alltid göra individuellt anpassade porslinsfyllningar, så kallade inlays eller onlays. Detta är en dyrare behandling men ger ett mer hållbart resultat. Onlays används mest på de bakre tänderna för att öka hållfastheten och tuggförmågan, medan inlays används när det finns mer kvar av din egen tand och görs istället för vanliga fyllning. Idag tillverkas de flesta inlägg/onlay i porslin (E-max Zirkonia) av estetiska skäl, men de kan även tillverkas i guld som är mer elastiskt och väldigt hållbart.

Kompositfyllningar: Kompositfyllningar, också kallade compositefyllningar, är vita fyllningar som har ersatt de gamla amalgamfyllningarna. Vi använder många olika typer av kompositmaterial beroende av fyllningens storlek och placering på tanden. De vita fyllningarna binds kemiskt till tanden och finns i olika tandfärger, allt för att fyllningen ska synas så lite som möjligt.

Skalfasader: Skalfasader används för att dölja spruckna, avslagna och missfärgade tänder eller för att korrigera en ojämn tandrad. Skalfasader tillverkas individuellt, precis som en porslinskrona. De är mycket tunna och cementeras fast på den synliga delen av tanden. Skalfasader håller länge, ser fullständigt naturliga ut och kräver väldigt liten avverkan på tanden.

Broar (allmänt kallade ” bryggor”): Broar binder samman flera tänder med varandra och kan därmed fylla ut tandluckor. Vi utför allt från korta broar, för enstaka tandlucka, till broar som täcker en hel käke. Genom det nya mycket hållbara porslinsliknande materialet ( Zirkonia) kan vi nu erbjuda broar helt i ”porslin” för estetiska lösningar på både tänder och implantat. Materialvalet varierar från helkeramisk bro (Zirkonia/porslin) till broar med guld, titan eller wirobond (kobolt/krom) täckta av porslin eller akryl. Oftast vill man att de nya tänderna ska se ut som de tänder man en gång hade, men vill man så finns det möjlighet att ändra både färg och form. Detta görs alltid i samråd mellan patient, tandläkare och tandtekniker.

Broar utförs också på implantat som delimplantatbro i en del av en käke eller hel käkbensförankrad bro (Hel KBF-bro) då alla tänder saknas i en käke.

Smile design och Mock-up: Tillsammans med dig diskuterar vi dina önskemål och ger råd om vad som passar just dig, med hänsyn till bland annat din läpplinje och ansiktsform och vad som är möjligt att uppnå i just din mun. I de fall vi ska förändra betthöjd, tandform eller utvärdera estetik eller läkning, kan vi visa och prova de planerade ändringarna direkt i din mun, genom temporära kronor/broar och/eller med uppbyggnader i komposit.

Proteser: För en del patienter är Avtagbara ersättningar den mest passande lösningen för att fylla ut tandluckor och ersätta förlorade tänder. Kan vara som Helprotes (då alla tänder i en käke saknas) eller Partiella proteser sk. Delprotes (ersätter en –  flera tänder i en käke) och hålls på plats av små klamrar som fäster mot de egna kvarvarande tänderna. De hjälper dig att våga le igen och kunna tugga bättre samtidigt som de hindrar läppar och kinder från att sjunka in. En protes kostar oftast mindre än en bro.

Under behandlingstiden med implantat eller utvärdering av behandlingsresultat används protesen temporärt under begränsad tid och lämnas oftast ut i samband med tandborttagningar. Det kallas då för Immediat protes och temporär protes och omfattas inte av garanti.

Overdenture: Avtagbar implantatstödd protes (2-4 implantat) i helt tandlös käke.

Tandreglering: Om du har sneda eller trångställda tänder kan en tandreglering vara en bättre behandlingsmetod än exempelvis skalfasader. Vilken behandling som passar bäst för dig och dina tänder planerar vi i samråd med dig och våra ortodontister (Tandregleringsspecialister).

Tandgnissling och tandpressning (Bruxism): Eftersom tandgnissling och tandpressning oftast sker under sömnen, är detta kanske inget man själv märker av. Däremot kan symptom som att man vaknar med huvudvärk eller känner sig trött och spänd i käkarna, vara ett tecken på tandgnissling eller tandpressning. I värsta fall kan det leda till att dina tänder slits ner så mycket att de blir synbart kortare. Fortsatt tandslitage och/eller symtomen ovan, avhjälps ofta med en bettskena som man sover med på natten. Efter större protetiska behandlingar rekommenderas du ofta en bettskena till natten för att skydda dina nya tänder med porslin och implantat från överbelastningar och frakturer.

Bettskena: Individuellt utformad skyddsskena i plast för dina tänder som användas under natten (i undantagsfall även under dagtid). Rekommenderas vid tandpress, tandgnissling (bruxism), kraftigt synbart  tandslitage och som förebyggande och prognosförbättrande i samband med vissa protetiska behandlingar. Ibland används bettskena i samband med parodontal (tandlossnings-) behandling i kombination med tandpress, som avlastning och prognosförbättring för att stabilisera rörliga tänder.

Hur ska jag sköta mina nya tänder?

När kronor och / eller broar väl är på plats får du en noggrann instruktion hur du ska sköta din munhygien framöver på bästa sätt. Det är mycket viktigt att Du lär dig att hålla dina nya tänder rena från plack och tandsten för att få en varaktig och så estetiskt lyckad behandling som möjligt under lång tid framöver. Rökning har en negativ effekt vid inläkning av implantat och för långtidsprognosen av implantat behandlingar.

De flesta av våra patienter går på fortsatt stödbehandling hos tandhygienist med individuellt intervall 1-4 ggr/år för att bibehålla det goda behandlingsresultatet.

Efterkontroller: Då din behandling (enligt remissen) är avslutad hos oss återgår du till din ordinarie tandläkare för övrig behandling och efterkontroller. Om du inte har någon egen tandläkare/tandhygienist kan vi hjälpa dig med efterkontroller eller rekommendationer till någon tandläkare som du kan ha fortsatt förtroende för.

Om Happident Stureplan

Happident Stureplan är en specialistklinik som i huvudsak arbetar med kvalificerade behandlingar inom specialisttandvård.Vi har även mångårig erfarenhet av estetiskt tandvård. Du är välkommen både med och utan remiss. Happident Stureplan är en del av Happident – vi utvecklar svensk tandvård Vi är anslutna till försäkringskassan

VAR FINNS VI?

Happident Stureplan hittar du på Brunnsgatan 8, 111 38 Stockholm, intill Stureplan. Kontakta oss gärna på telefon 08-545 111 00 eller via mejl info@aurakliniken.se

Remissblankett hittar du HÄR